fbpx
Skip to content

Hoge inflatie: waarom je moet gaan investeren

crypto Signals

Hoge inflatie: waarom je moet gaan investeren 

Het Centraal Planbureau (CPB) stelt in de nieuwste raming dat de geldontwaarding in 2022 uitkomt op 5,2 procent. In het meest negatieve scenario, waarbij onder andere de energieprijzen hoog blijven, komt de geldontwaarding zelfs uit op 6 procent. Dit heeft als gevolg dat jouw zuurverdiende centen op de bank alleen maar minder waard worden. Zoek jij naar een manier om je spaargeld veilig te stellen en hier zelfs (flink) op te verdienen? Dan kan investeren in cryptocurrencyeen uitstekende oplossing zijn. Ik vertel je hier graag meer over, maar eerst zal ik wat meer uitleggen over de inflatie en waarom er een relatie is tussen de geldhoeveelheid en de geldontwaarding.

Wat is inflatie?

Inflatie wordt gemeten aan de hand van de ontwikkeling van een prijsindex. Wanneer het gemiddelde prijspeil blijft stijgen, wordt er gesproken over inflatie. De index wordt gebaseerd op een mandje producten die worden gewogen in hun aandeel in de totale bestedingen van consumenten. Het is gebruikelijk om consumentenprijzen te hanteren, maar het is ook mogelijk om andere indices te gebruiken zoals bijvoorbeeld invoerprijzen. Afhankelijk van de vraagontwikkeling kunnen individuele producten stijgen of dalen in prijs. Bij een aanhoudende stijging van de prijsindex wordt er gesproken over een stijging van het complete gemiddelde prijsniveau.

Afnemende koopkracht

Het grootste effect van een stijging van het prijsniveau is dat de koopkracht van je geld afneemt. Doordat de prijzen gemiddeld hoger liggen heb je meer geld nodig om producten te kopen, zoals de boodschappen en andere benodigdheden. Daarnaast neemt de reële waarde van bedragen die voor lange tijd vaststaan af. Je ziet dus dat de reële waarde van schulden, zoals je studieschuld of hypotheek, afneemt door de geldontwaarding. De reële waarde van je woning blijft vaak wel intact, want normaliter lopen de huizenprijzen in lijn met de inflatie op. Je netto vermogenspositie kan dus verbeteren. De overheid heeft hier veel baat bij, omdat de reële waarde van de staatsschuld afneemt.

Aan de andere kant kan je steeds minder kopen voor je spaargeld. Als de geldontwaarding hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wat op dit moment het geval is, word je spaargeld minder waard. Al sinds eind 2016 ligt de inflatie hoger dan de spaarrente. Dit wil zeggen dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden. Zo laat je je geld dus niet voor je werken!

Het valt wel aan te raden om wat geld achter de hand te hebben als financiële buffer. Als bijvoorbeeld je auto kapot gaat wil je wel wat geld op je spaarrekening hebben staan. Heb je jouw geld pas over langere tijd nodig of heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor jouw financiële buffer, dan is het interessant om te kijken naar alternatieven.

Groeiende geldhoeveelheid

Globaal kan je ervan uit gaan dat het gemiddelde prijspeil vroeger of later gaat stijgen wanneer de hoeveelheid geld structureel sneller toeneemt dan het aantal verhandelbare goederen en diensten. Als er teveel geld in omloop komt, verliest het geld dus uiteindelijk aan waarde. Wel wordt dit nog gecorrigeerd voor de omloopsnelheid, want wie spaart, belegt of anderszins geld oppot oefent geen koopkracht uit. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) wordt er al jaren geld bijgedrukt. De prijzen stijgen jaarlijks sinds de dollar is losgekoppeld van de goudstandaard in 1971.

Vooral sinds de coronacrisis is de ECB gigantisch veel geld gaan bijdrukken. Hierdoor kost lenen bijna niets meer en is de rente op sommige looptijden zelfs negatief. In 2021 stond de teller al op 1850 miljard nieuwe euro’s die uit het niets zijn gecreëerd. Onder meer de kans op hyperinflatie laat de vraag naar digitale valuta, zoals Bitcoin of Ethereum, hard stijgen.

Waarom investeren in Bitcoin?

Historisch gezien nemen investeerders hun toevlucht tot goud bij (hyper)inflatie. Papiergeld is namelijk in onbeperkte mate te creëren en nagenoeg gratis. Goud daarentegen is schaars en kostbaar om te delven. Het is gemakkelijk er meer van te maken wat de economische waarde beschermt. Bitcoin wordt het digitale goud genoemd omdat het schaars en kostbaar is om te produceren.

Geldontwaarding als gevolg van bandeloos monetair beleid, bij Bitcoin is het onmogelijk. Er zijn namelijk maar maximaal 21 miljoen Bitcoins te minen en de wiskunde ligt onveranderlijk vast in de code. Per block kunnen miners 6,25 BTC krijgen waar dit in 2012 nog 25 BTC per block was. Iedere vier jaar daalt de beloning met de helft, totdat alle Bitcoins rond het jaar 2140 gemined zijn. Er valt niets te veranderen aan dit getal vanwege het decentrale karakter van de munt, wat investeerders een bepaalde zekerheid geeft.

Bitcoin is niet alleen een hedge tegen geldontwaarding maar ook een betaalmiddel. Je kan je BTC gebruiken om betalingen te doen of om razendsnel en tegen zeer lage kosten waarde te versturen naar de andere kant van de wereld. Een ander groot voordeel ten opzichte van goud is dat het gemakkelijk van eigenaar kan wisselen en doordat BTC programmeerbaar en digitaal is zijn er tal van innovaties mogelijk. Je kunt ook rendement verdienen op je BTC door het bijvoorbeeld uit te lenen aan anderen en hier rente over te ontvangen. Vanwege de hoge volatiliteit van Bitcoin valt hier als trader goed aan te verdienen, mits je over de juiste kennis en tools beschikt. Met mijn signals mis jij geen enkele kans op een goede trade. Outperform BTC en ETH en herhaal dit keer op keer om je rendement te maximaliseren.

Het potentieel van cryptocurrencies

Als je jouw geld op de bank laat staan weet je zeker dat het minder waard wordt. Bitcoin is een uitstekende hedge om jouw vermogen te beschermen tegen stijgingen in het algemene prijspeil. Nog beter is dat je jouw vermogen flink kunt laten groeien door te investeren in cryptocurrencies. Niet alleen BTC biedt mogelijkheden, maar bijvoorbeeld ook altcoins zoals Ethereum en NFTs. Ik help je om de markt een stukje voor te blijven en te traden zonder dat jouw emoties roet in het eten gooien. Meld je aan voor mijn signalen of schrijf je in voor 1 op 1 coaching. Jij hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden maar profiteert van de statistische en wiskundige methoden die ik gebruik om een trend te bepalen en posities in te nemen. Daalt de markt? Dan zullen we ofwel stop-loss-order gebruiken totdat de markt zich herstelt of de rest van onze positie op een lager niveau kopen.

6 thoughts on “Hoge inflatie: waarom je moet gaan investeren”

  1. Bitcoin (BTC) might just be the golden opportunity of our era, poised to skyrocket to $200,000 in the upcoming year or the one following. In the past year alone, BTC has witnessed a staggering 20-fold increase, while other cryptocurrencies have surged by an astounding 800 times! Consider this: a mere few years ago, Bitcoin was valued at just $2. Now is the time to seize this unparalleled chance in life.
    Join Binance, the world’s largest and most secure digital currency exchange, and unlock free rewards. Don’t let this pivotal moment slip through your fingers!
    Click the link below to enjoy a lifetime 10% discount on all your trades.
    https://swiy.co/LgSv

Leave a Reply

Your email address will not be published.