fbpx
Skip to content

NFT uitleg voor beginners

  • by
monkey

NFT’s zijn gigantisch populair, waardoor ook steeds vaker de vraag rijst hoe wat een NFT is, wat je er mee kan en hoe je zelf een non-fungible token maakt. Sommige NFT’s worden namelijk voor tonnen verkocht! Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in dit fenomeen en de totale markt is miljarden waard. Bekende mensen, waaronder Eminem, Elon Musk en Steve Aoki hebben al NFT’s gemaakt en verkocht.

Wil jij meer weten over NFT’s en wat je hier mee kunt? Wat zijn NFT’s? Hoe maak je er één en hoe kun je hier geld mee verdienen? Lees dan direct deze NFT uitleg. In dit artikel behandelen we alleen de basis. Voor wie echt wilt gaan verdienen met non-fungible tokens, is er de training NFT’s waarin ik je stap voor stap begeleidt in het kopen, verkopen en aanmaken van NFT’s.

Wat zijn NFT’s

Hier kunnen we je een heel technisch verhaal voorschotelen, maar aangezien dit een NFT uitleg voor beginners is houden we het begrijpelijk. NFT staat voor non-fungible token en is een digitaal eigendomscertificaat dat bewaard wordt op de blockchain in een digitaal grootboek. Dit grootboek, oftewel ledger, is voor iedereen inzichtelijk. Alleen jij hebt als eigenaar de sleutel van de non-fungible token die hierin wordt opgeslagen. Van vrijwel alles is een NFT te maken. Denk aan een schilderij, video, logo, tweet, avatars, albums en meer. Het is zelfs mogelijk om specifieke momenten in de geschiedenis te vereeuwigen met deze techniek. Let op: dat jij een specifieke non-fungible token in je bezit hebt wilt niet automatisch zeggen dat je ook auteursrecht op het object hebt. Vaak is dit opgenomen in de beschrijving.

NFT’s zijn altijd uniek en de unieke tokens worden vastgelegd op de blockchain in een smart contract. Hier staat alle informatie over de non-fungible token in vermeld en het eigendomsrecht ligt vastgelegd op de blockchain. Dit kunnen verschillende blockchains zijn. De meest bekende blockchain is de Ethereum blockchain. Dit is verreweg de meest gebruikte blockchain en daarbij maken de meest bekende NFT-marktplaatsen gebruik van de Ethereum blockchain, zoals Mintable, OpenSea en SuperRare.

NFT’s zelf maken

Zelf een non-fungible token maken begint bij het kiezen van een thema. Als je kijkt naar de meest succesvolle NFT’s valt op dat deze vaak een duidelijk thema hebben. Ook NFT’s die gebruikt kunnen worden als profielfoto doen het vaak goed. Kies altijd voor een thema dat je zelf leuk vindt. Zo beleef jij al plezier aan de creatie van jouw kunst. Nu ga je aan de slag met het maken van jouw kunst. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je bijvoorbeeld met de hand wat tekenen of schilderen en dit vervolgens inscannen om hier een JPEG van maken. Of maakt direct digitale kunst in Photoshop of huur een ander in om dit voor jou te maken. Ook fotografie kan omgetoverd worden in een NFT. 

Als je kunst af is, ga je je bezighouden met een aantal praktische zaken. De belangrijkste is op welke blockchain jij de non-fungible token gaat zetten. Waar Ethereum de meest populaire optie is, is dit ook een prijzige keuze vanwege de hoge transactiekosten. Het grote voordeel is dat deze blockchain het meest bekend is en dat er daardoor veel potentiële kopers zijn. Een andere populaire blockchain voor NFT’s is Solana. Deze optie is een stuk goedkoper. Als je voor Solana kiest, kan je jouw NFT’s verhandelen op onder andere Solanart of Solsea. Ten slotte is Polygon een goede optie. Dit is een layer 2 op Ethereum. Hierdoor maak je gebruik van dezelfde marktplaatsen als wanneer je kiest voor de Ethereum-blockchain maar de prijzen liggen een stuk lager. Zo kun je onder meer OpenSea en Rarible gebruiken.

Non-fungible token creatie

De laatste stap is het daadwerkelijk creëren van de token. Wat je hiervoor nodig hebt is:

  • MetaMask-wallet
  • Crypto voor gas fees
  • Account bij een marktplaats

De MetaMask-wallet ga je gebruiken om te betalen voor de non-fungible token en voor het ontvangen van het verkoopbedrag en eventuele royalty’s. In je wallet hou je ETH, SOL of MATIC afhankelijk van de blockchain die je hebt gekozen. Dit ga je gebruiken om de gas fees te betalen. Deze crypto koop je aan via een crypto broker. Dit zijn onze 5 favoriete crypto beurzen.

NFT’s kopen

Je kunt niet alleen je eigen non-fungible tokens maken, maar je kunt deze ook gewoon kopen. Door te traden in NFT’s kan je een mooie winst behalen, zoals bijvoorbeeld de Bored Ape Yacht Club laat zien. Non-fungible tokens worden als het ware gebruikt om controleerbare digitale schaarste te creëren. Het is een verzamelobject, net als sommige echte kunst. Het belangrijkste wanneer je gaat investeren in deze tokens is dat je vooraf goed onderzoek verricht. Lang niet ieder plaatje zal je voor veel winst kunnen verkopen. Je kunt je eigen onderzoek verrichten, maar door mijn NFT portfolio te volgenzie jij in een oogopslag welke trends de potentie hebben om 10 tot 100x te gaan.

Geld verdienen met NFT’s

Er zijn een aantal manieren waarop je geld kunt verdienen met NFT’s. Dit kan allereerst door je eigen non-fungible token te maken en deze te verkopen, door te handelen in NFT’s of door royalty’s.

Wil jij weten hoe je non-fungible tokens vindt die de potentie hebben om gigantisch in waarde te stijgen? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Met een goed gebalanceerd portfolio vergroot jij de kans op een optimaal rendement! Meld je direct aan voor de NFT Portfolio-service voor updates van mogelijk interessante NFT’s en om op de hoogte te blijven van mijn NFT-portfolio. Zo bespaar jij een hoop tijd en profiteer je van mijn jarenlange ervaring. Alle tools die je nodig hebt om non-fungibele tokens te verhandelen krijg je direct in handen. Er is geen coderingservaring vereist. Het enige dat je nodig hebt is een wallet en een aantal crypto tokens voor gas en het ondertekenen van de transactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.