Skip to content
Home » Blog » Liquidity pools: hoe werkt het en wat zijn de risico’s? 

Liquidity pools: hoe werkt het en wat zijn de risico’s? 

Liquidity pools: hoe werkt het en wat zijn de risico's?

Liquidity pools: hoe werkt het en wat zijn de risico’s?

Door gebruik te maken van liquidity pools kunnen gebruikers in verschillende cryptocurrencies handelen zonder dat ze gebruik te hoeven maken van exchanges van derden. Zo bespaar je onder andere op de kosten voor aan- en verkoop van jouw crypto. Liquidity pools, oftewel liquiditeitspools, zijn de virtuele plaatsen waar handel plaatsvindt en individuen goed geld verdienen. In dit artikel lees je meer over de werking van liquidity pools, wat market making is en welk risico staking en liquidity providing met zich meebrengt.

Wat is een liquidity pool?

De term liquidity pool verwijst naar een pool van tokens die vastzitten in een smart contract. Dit is een zelfuitvoerend programma op basis van de overeenkomsten tussen een koper en verkoper. Deze pool maakt handel in cryptocurrency mogelijk doordat het gebruikers liquiditeit biedt. Liquiditeit verwijst naar het gemak waarmee je een token kunt wisselen tegen een andere. Voor het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem is dit essentieel, omdat er zeer veel verschillende cryptocurrencies zijn die gebruikt kunnen worden.

Werking van een liquidity pool

Liquidity pools maken gebruik van een geautomatiseerd market maker (AMM) systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de aanbieders van liquiditeit, oftewel de mensen die hun crypto staken of lenden, gelijke waarden van stablecoins en de desbetreffende gekozen cryptocurrency-munten aan de pool toevoegen. Neem bijvoorbeeld het paar ETH/USDC. Op deze manier kunnen mensen de ene stablecoin inruilen voor een andere door dezelfde waarde van ETH in te wisselen voor USDC. Liquidity pools zijn daarnaast onmisbaar in een omgeving waar geen verkoper is. Het kan zijn dat mensen een bepaalde coin willen kopen, maar geen andere mensen deze willen verkopen. In dit geval verkoopt de pool de betreffende token.

Wat is market making?

De liquiditeit van een bepaalde crypto definieert hoe snel en gemakkelijk een digitaal activum kan worden gekocht of verkocht tegen een stabiele prijs op een bepaalde markt. Hoe sneller je een crypto-activum kunt kopen of verkopen dat zo dicht mogelijk bij jouw vraagprijs ligt, des te meer liquide een cryptocurrencybeurs is.

Crypto market making omvat het verstrekken van liquiditeit voor een specifieke cryptocurrency door zowel bied- als vraaglimietorders in te dienen op een crypto-exchange. Wanneer je een order plaatst, geef je zelf aan wat je hiervoor wilt betalen (limit order) of geef je aan direct te willen kopen tegen de prijs die op dit moment geldt (market order). Er zit altijd een kleine discrepantie tussen de prijs waarvoor jij wilt kopen en de prijs die de verkoper ontvangt, de spread. Market makers maken winst door de spread tussen vraag- en biedprijs over meerdere transacties te verzamelen.

Verdienmodel liquiditeitspool

De pool ontvangt rente in de vorm van handelsvergoedingen van de transacties die mensen binnen de pool doen in ruil voor het toevoegen van tokens aan de pool. Dit principe staat bekend als liquiditeitsmining. Door tussen diverse liquiditeitspools te schakelen vergroten sommige LP’s hun inkomsten. Dit staat bekend als yield farming. De yield, oftewel rente, is de opbrengst die traders verdienen door hun activa te staken.

Risico van liquidity providing

Als deelnemer aan een liquiditeitspool loop je verschillende risico’s. Het grootste risico is dat van een permanent verlies van jouw crypto. Tijdelijk verlies is ook mogelijk, bijvoorbeeld door prijsvolatiliteit of hacking. Stel dat je deelneemt aan een BTC/USDT-liquiditeitspool en de prijs van Bitcoin daalt met 15%. De liquidity pools krijgen minder waarde terug omdat ze 15% hebben verloren op elke stablecoin die in die pool is gestort. Als gevolg zijn deze tokens niet langer gelijk aan hun initiële waarde, met een tijdelijk verlies als resultaat. Een andere uitdaging zijn problemen met smart contracts, zoals gevoeligheid voor hacking of bugs. In het geval van diefstal is er geen rechtsmiddel vanwege de decentralisatie van het systeem. 

Een ander groot risico waar je waarschijnlijk al eens van hebt gehoord, is de rug pull. De letterlijke betekenis hiervan is dat iemand het tapijt keihard onder je vandaan trekt. Men spreekt van een rug pull wanneer de developers van een project dit project verlaten en ervandoor gaan met het geld van de investeerders. Dit gebeurt in de meeste gevallen op een decentrale-exchange (DEX), omdat iedereen een token kan plaatsen om te verhandelen op een DEX.

Je verkleint de risico’s door de liquiditeit in een pool te controleren en door te checken of de tokenpool is vergrendeld. De meeste betrouwbare projecten vergrendelen de pool voor een bepaalde periode. Stijgt een coin plotseling met duizenden procenten en wil jij instappen om de boot niet te missen? Handel niet vanuit een gevoel van FOMO, want dit kan je duur komen te staan. Maak liever gebruik van betrouwbare trading signalen om jouw trades op te baseren.

Staken van cryptocurrency

Yield farming en staking worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zijn dit twee verschillende principes. Met yield farming kun je een passief inkomen verdienen door jouw crypto in een liquiditeitspool te storten. Staking verwijst naar het vastzetten van jouw crypto-activa als onderpand voor blockchain-netwerken die het PoS-consensusalgoritme (Proof of Stake) gebruiken. Staken kan in speciale wallets, maar ook op veel van de grote crypto exchanges. 

Het staken van cryptomunten wordt gezien als een zeer eenvoudige manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Je krijgt namelijk een vast percentage uitbetaald in dezelfde cryptovaluta als je vastzet over een bepaalde periode. Je kunt wel geld verliezen indien de munt die jij staked minder waard wordt in de tussentijd. Sommige gestakede crypto kun je nog gewoon verhandelen, andere munten zet je voor langere of zelfs onbepaalde tijd vast.

Risico van staking

Het staken van je crypto munten kent minder risico’s dan wanneer je besluit deelnemer te worden aan een liquiditeitspool. Toch zijn er altijd een aantal zaken om rekening mee te houden. Bij een handelsbeurs loop je kans op verlies van je crypto, omdat je jouw crypto kwijt bent bij een hackaanval wanneer je vertrouwt op de diensten van derden. Wanneer je besluit om je crypto van de beurs af te halen en in je eigen wallet te staken, kan je tussentijds niet handelen. Stel dat de koers explosief stijgt, dan kun je hier niet direct op inspringen. Het zou kunnen dat je hierdoor veel winst misloopt. Daarnaast is er de kans op financieel verlies omdat jouw coins minder waard worden, ondanks de beloning die je tussendoor hebt ontvangen voor het staken van je munten. Ten slotte zijn er cryptomunten die een minimale drempel vereisen. Soms moet je dus een flinke investering doen voordat het überhaupt mogelijk is om te staken.

Geautomatiseerd traden

Liquiditeitspools hebben een directe correlatie met prijzen waarvoor bepaalde cryptovaluta verhandeld wordt en het volume, dus ze beïnvloeden zowel de prijzen van tokens als de handelsvolumes. Tokens met een hogere liquiditeit hebben een hoger handelsvolume en een lagere volatiliteit, terwijl munten met weinig of geen liquiditeit een hogere volatiliteit hebben.

Ik maak gebruik van technische analyse om de beste kansen in de markt te spotten. Mijn crypto signals geven aan op welk moment je een cryptovaluta moet kopen, waar je de stop-loss op moet zetten en wat het beste moment is om jouw coins weer te verkopen. Jij hoeft zelf niet 24/7 de markt te volgen of veel ervaring te hebben met traden en het doen van technische analyse. Het enige dat je hoeft te doen, is je aanmelden voor cryptosignalen en je ontvangt de signals via whatsapp in een besloten groep. Waar wacht je nog op?

3 thoughts on “Liquidity pools: hoe werkt het en wat zijn de risico’s? ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.