fbpx
Skip to content

Top 10 coins op basis van market cap

  • by
cryptocurrency

Van Bitcoin en Ethereum tot Dogecoin en Shiba Inu, er zijn duizenden verschillende cryptocurrencies om in te investeren. Dit kan overweldigend zijn als je voor het eerst de wereld van cryptocurrencies betreedt. Om je te helpen bij het oriënteren hebben we een overzicht gemaakt van de top 10 cryptocurrencies op basis van hun market cap (marktkapitalisatie), oftewel de totale waarde van alle munten die momenteel in omloop zijn.

1. Bitcoin (BTC)

Market cap: Meer dan $846 miljard
Bitcoin is de originele cryptocurrency, gecreëerd in 2009 door iemand die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikt. BTC draait op een blockchain, een decentraal grootboek (ledger) dat transacties registreert en is verspreid over een netwerk van duizenden computers. Omdat toevoegingen aan de gedistribueerde ledgers moeten worden geverifieerd door een cryptografische puzzel op te lossen, een proces dat proof of work wordt genoemd, wordt jouw Bitcoin veilig bewaard en beschermd tegen fraudeurs. 

Inmiddels is Bitcoin een waar begrip geworden en zijn er zelfs landen die Bitcoin accepteren als legaal betaalmiddel. De prijs van Bitcoin is dan ook omhooggeschoten. Waar je in mei 2016 nog zo’n $500 betaalde voor een Bitcoin, kost deze tegenwoordig rond de $44.000 met op zijn hoogtepunt een prijs van meer dan $65.000 in november 2021.

2. Ethereum (ETH)

Market cap: Meer dan $361 miljard
Ethereum is zowel een cryptomunt als een blockchain platform. Ethereum is favoriet van veel developers vanwege de zogenaamde slimme contracten, waardoor de Ethereum blockchain ontelbare mogelijkheden biedt in potentiële toepassingen. Ook de handel in NFTs vindt plaats op de Ethereum blockchain. Tegenwoordig werkt ETH nog via proof of work, maar er wordt hard gewerkt aan de overgang naar proof of stake. Het is al mogelijk om je huidige ETH om te zetten naar ETH 2.0 om hier een staking reward over te ontvangen. Het is dan echter nog niet mogelijk om te handelen met je coins. 

Vorig jaar heeft ETH het beter gedaan dan BTC, met een all-time high van meer dan $4.800 vorig jaar. Op jaarbasis steeg Ethereum in 2021 met bijna 500%. In vergelijking hiermee was Bitcoin in dezelfde periode met ongeveer 95% gestegen. Tegenwoordig hangt de prijs van Ethereum rond de $3.000.

3. Tether (USDT)

Market cap: Meer dan $79 miljard
In tegenstelling tot sommige andere vormen van cryptocurrency, is Tether een stablecoin. Dit betekent dat Tether wordt ondersteund door fiat-valuta’s zoals Amerikaanse dollars en de euro en hypothetisch een waarde behoudt die gelijk is aan een van die coupures. In theorie betekent dit dat de waarde van Tether consistenter is dan die van andere cryptocurrencies en dus ook geen potentie heeft om flink in waarde te stijgen. Je kunt bijvoorbeeld je winsten in een andere vorm van crypto bewaren op de exchange in Tether, om jezelf zo te behoeden tegen volatiliteit en snel te kunnen schakelen als de prijs van bijvoorbeeld BTC of ETH daalt en je deze crypto’s terug wilt kopen.

4. Binance Coin (BNB)

Market cap: Meer dan $68 miljard
De Binance Coin is een vorm van cryptocurrency die je kunt gebruiken om te handelen en fees te betalen op Binance, een van de grootste crypto-exchanges ter wereld.
Sinds de lancering in 2017 is Binance Coin verder uitgebreid dan alleen het faciliteren van transacties op het tradingplatform van Binance. Tegenwoordig kan BNB worden gebruikt voor handelen, betalingsverwerking of zelfs het boeken van reisarrangementen. Het kan ook worden verhandeld of ingewisseld voor andere coins, zoals Ethereum of Bitcoin.

De prijs van BNB in 2017 was slechts $ 0,10. Begin maart 2022 was de prijs gestegen tot ongeveer $ 413, een stijging van ongeveer 410.000%.

5. U.S. Dollar Coin (USDC)

Market cap: Meer dan $53 miljard
Net als Tether is USD Coin (USDC) een stablecoin, wat betekent dat het streeft naar een verhouding van 1 USD tot 1 USDC. USDC wordt mogelijk gemaakt door Ethereum en je kunt USD Coin gebruiken om wereldwijd transacties te voltooien.

6. XRP (XRP)

Market cap: Meer dan $37 miljard
XRP is gecreëerd door een paar van dezelfde oprichters als Ripple, een bedrijf voor digitale technologie en betalingsverwerking. XRP kan op het Ripple netwerk worden gebruikt om uitwisselingen van verschillende valutatypen te vergemakkelijken, waaronder fiat-valuta’s en andere grote cryptocurrencies.

Begin 2017 was de prijs van XRP $ 0,006. In maart 2022 bereikte de prijs $ 0,80, wat overeenkomt met een stijging van meer dan 12.600%.

7. Terra (LUNA)

Market cap: Meer dan $34 miljard
Terra is een blockchain-betalingsplatform voor stablecoins dat afhankelijk is van het bewaren van een evenwicht tussen twee soorten cryptocurrencies. Door Terra gesteunde stablecoins, zoals TerraUSD, zijn gekoppeld aan de waarde van fysieke valuta. Hun tegengewicht, Luna, drijft het Terra-platform aan en wordt gebruikt om meer Terra stablecoins te maken.

Terra stablecoins en Luna werken samen op basis van vraag en aanbod: wanneer de prijs van een stablecoin stijgt boven de waarde van de gekoppelde valuta, worden gebruikers gestimuleerd om hun Luna te verbranden om meer van de Terra stablecoin te creëren. Als de waarde daalt in vergelijking met de basisvaluta, moedigt dit gebruikers aan om hun Terra stablecoins te verbranden om meer Luna te minten. Naarmate de acceptatie van de Terra-platforms groeit, groeit ook de waarde van Luna. Vanaf 3 januari 2021, toen de prijs $0,64 was, tot begin maart 2022, is Luna met meer dan 14.200% gestegen naar $92.

8. Cardano (ADA)

Market cap: Meer dan $33 miljard
Cardano kenmerkt zich door de vroege omarming van proof-of-stake-validatie. Deze methode versnelt de transactietijd en vermindert het energieverbruik en de impact op het milieu omdat PoS het competitieve, probleemoplossende aspect van transactieverificatie dat wordt gebruikt door blockchains zoals Bitcoin te verwijderen. Cardano werkt net als Ethereum aan het mogelijk maken van slimme contracten en gedecentraliseerde applicatie. ADA is de coin die gebruikt wordt op deze blockchain. 

In vergelijking met andere grote cryptomunten heeft ADA een bescheiden prijsstijging meegemaakt. In 2017 was de prijs van ADA $ 0,02. Op 1 maart 2022 was de prijs $ 0,99. Dit is een stijging van 4.850%.

9. Solana (SOL)

Market cap: Meer dan $33 miljard
Solana is ontwikkeld om het gebruik van decentralized finance (DeFi), decentralized apps (DApps) en smart contracts mogelijk te maken. SOL, Solana’s native token, drijft het platform aan. Toen het in 2020 werd gelanceerd, begon de prijs van SOL bij $ 0,77. Op 1 maart 2022 was de prijs ongeveer $ 101, een winst van bijna 13.000%.

10. Avalanche (AVAX)

Market cap: Meer dan $22 miljard
Net als Ethereum en Cardano biedt Avalanche blockchain-software die smart contracts kan maken en uitvoeren, mogelijk gemaakt door het native token AVAX. Sinds de lancering in 2020 is Avalanche snel gegroeid, onder meer vanwege de relatief lage gas fees en hoge transactieverwerkingssnelheden.

Trading signalen

Zoals je ziet bieden cryptocurrencies de kans op gigantische winsten, al moet gezegd worden dat het verleden geen garanties biedt voor de toekomst. Vanwege de hoge volatiliteit lijkt het risicovol om in cryptocurrencies te handelen, maar wie geduld heeft of bereid is om te investeren in waardevolle signals kan prachtige rendementen behalen. Wil jij de kans op succes vergroten? Onze Bitcoin en Ethereum signalen geven je de informatie die jij nodig hebt om te weten wat 90% van de markt gaat doen, nog voordat ze het zelf weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.